Copiii adoptați ai Oltului în străinătate sau în țară își caută mame și frați prin intermediul internetului

1675
Diana Boariu, Balș

UPDATE: Diana Iuliana Boariu, din Balș, și-a găsit familia biologică, în acest week-end, grație a numeroși bălșeni care au ajutat-o.

STIREA INIȚIALĂ: Numeroși tineri crescuți în țări străine de părinți adoptivi au pornit în căutarea rădăcinilor. Unii au reușit deja, alții își doresc cu ardoare să afle mai multe despre părinții și eventualii frați, să-și cunoască originile, să știe cine sunt de fapt. Puțini sunt și părinții sau frații care au pornit, la rândul lor, în căutarea celor pierduți în urmă cu mulți ani. Și tinerii adoptați ai Oltului în țări străine se regăsesc printre cei ce-șiu caută rudele naturale, prin intermediul internetului.

În perioada 1998 – 2001, din județul Olt au plecat 181 de copii spre alte țări: Statele Unite ale Americii, Italia, Franța, Germania, Olanda, Finlanda, Luxemburg, Malta, Anglia etc. Au crescut frumos, unii și-au întemeiat familii, au cariere, însă cu toții și-au dorit să afle cine sunt familiile lor biologice, să găsească un răspuns la întrebarea de ce au fost abandonați, să știe, poate, cum ar fi fost viața lor în țara care nu le-a putut oferi un trai mai bun. Unii au făcut un pas spre aflarea rădăcinilor, alții încă nu.

Sute de oameni au apelat la ajutorul online, prin intermediul Site-ului “Adopted from Romania”, parte din pagina de comunitate facebook “The never forgotten Romanian children” şi din recentul grup de pe Facebook “Copiii niciodată uitaţi ai României – The never forgotten Romanian children’. Cei mai mulţi nu știu mai nimic despre România sau locul de baștină, nu știu limba română și pornesc în căutarea adevăratei familii de la o fotografie, numele mamei sau al tatălui, numele judeţului sau al localităţii.

În aceste zile, își caută familia biologică o bălșeancă. ,,Numele meu la naştere a fost BOARIU DIANA IULIANA și m-am născut pe data de 25 ianuarie 1991, în BALȘ, JUDETUL OLT. Astăzi mă simt pregătită să o cunosc pe cea care mi-a dat viață și apelez la ajutorul vostru pentru a-mi găsi familia biologică. Știu că pe mama mea o chema BOARIU MARIA OLGA, mai avea o soră despre care nu am detalii. Atunci când m-a născut lucra la o fabrică de oțelărie în BALȘ, IOB daca nu greșesc, apoi s-a mutat la București.  Am fost adoptată în România de către o familie minunată căreia îi mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine.  Astăzi sunt și eu mamă și îmi pot imagina ce înseamnă să aibă cine răspunde la întrebările copiilor, întrebări care de cele mai multe ori nu sunt puține. Tot așa am și eu multe întrebări pentru mama mea biologică și îmi doresc să o reîntâlnesc, să ne cunoaștem și să reluăm legătura ruptă imediat după naștere.  Deasemenea îmi doresc să aflu dacă mai am frați sau surori.Vă rog să DISTRIBUIȚI mesajul meu în număr cât mai mare poate așa va ajunge și la ea”, este mesajul bălșencei,iar cei care o pot ajuta pot lăsa mesaj pe pagina de facebook The never forgotten romanian children.

Un alt strigăt de ajutor, venit din partea unui bărbat din Văleni, adoptat în Malta, a fost auzit, iar acesta a putut, astfel, să-și găsească familia.

,,Recent am descoperit această pagină și mi-am propus să încerc și eu căutarea familiei mele biologice. Îndată ce mi-am spus povestea, am fost informat că nu este necesar să scriu despre căutarea rudelor, deoarece foarte probabil mama mea încă mai locuiește în aceeași localitate, Văleni, județul OLT. Numele meu la naștere a fost ZĂNOGEANU BOGDAN, născut pe 30 martie 1990 la București. Am fost adoptat în Malta de o familie minunată! Întotdeauna am visat să-mi cunosc rădăcinile românești. În foarte scurt timp, cu ajutorul voluntarilor de aici, visul meu a devenit realitate: mi-am găsit mama și totodată am fost binecuvântat cu un frate! Cuvintele sunt foarte puține de a exprima bucuria și împlinirea sufletească pe care o simt. Mulțumesc tuturor pentru ajutorul și susținerea acordată!!”, a transmis acesta

Alți olteni nu știu decât localitatea familiilor care i-au abandonat, rădăcini căutând: Mariana Nicolai din Balș, Mariana Stancu- Slatina, Paula Subașu- Caracal și Emilis Szabo- Balș, însă sunt destule nume pe lista comunității The never forgotten Romanian children care nu cunosc detalii legate de numele localității sau al mamei, nu dețin fotografii.

Potrivit legii referitoare la procedura adopției, acei copii care au fost adoptați, indiferent de către cine, au dreptul să-și cunoască părinții naturali. Și, odată ajunși la vârsta maturității, mulți își asumă riscul de a trăi o altă dezamăgire de ordin emoțional atunci când nu-și găsesc familia sau aceasta nu dorește să știe nimic de ei ori încearcă să obțină foloase materiale.

Potrivit statisticilor oficiale, numai în perioada 1994-1999, peste 10.500 de copii români au ajuns la familii adoptive din străinătate. Neoficial, numărul copiiilor români daţi spre adopţie în anii `90 este mult mai mare, în anii `90 multe dintre adopţii făcându-se fără a fi înregistrate în documentele oficiale.