Platfomă pentru gunoiul de grajd și la Brastavățu. Ministerul Mediului a anunțat finalizarea investiției

1704

Primăriile comunale pot beneficia de finanțări de la Ministerul Mediului pentru construirea de platforme pentru gunoiul de grajd și, odată cu acestea și de câte un set de utilaje, cu care să poată realiza colectarea de la micii crescători de animale, indiferent că sunt fermieri sau simpli gospodari. Șapte comune din Olt au accesat acest program. Ultima dată în folosințăeste investiția din Brastavățu.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță noi capacități comunale de stocare a gunoiului de grajd, finalizate pentru fermierii din județul Olt.

,,În localitatea Brastavățu, județul Olt, a fost dată în folosință o platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd cu o capacitate de stocare de peste 2.100 metri cubi/an. Investiția are o valoare de 1.999.946 lei, din care 93,41% a fost finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), la care se adaugă contribuția locală de aproximativ 7%.”, transmite ministerul.

De gestionarea platformei se va ocupa primăria, iar platforma va deservi fermierii mici și gospodăriile de subzistență care cresc animale.

Investițiile finanțate de MMAP oferă autorităților locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este în a doua fază, cea de finanțare adițională, până în martie 2022.

Din județul Olt, 7 comune beneficiază de investițiile acestui proiect. Până acum, au finalizat investițiile comunele Fărcașele, Traian, Dobrun, Vitomirești și Brastavățu,iar până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite platforme în localitățile Deveselu și Dobrosloveni.