Expertul în microbiologie: Nu mai există o transmitere comunitară a coronavirusului în România

126

Veste bună pentru români, dată de către profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România: u mai există o transmitere comunitară a virusului SARS-CoV-2.

Expertul în microbiologie Alexandru Rafila a făcut  noi precizări cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus în România.

”La 130-150 de cazuri nu mai e transmitere intercomunitară a infecției în România. Chiar dacă cifrele sunt subevaluate, 500 de cazuri pe zi la nivel național nu înseamnă transmitere comunitară, e una sporadică. Trebuie să înțelegem că în România au circulat mai puțin variantele mutante, cu excepția variantei din Marea Britanie. Dacă încet-încet apar cazuri cu o variantă cu transmisibilitate mai mare, de exemplu varianta indiană are 40-50% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică, atunci putem să spunem că reapare transmiterea comunitară. Nu trebuie să devenim paranoici, trebuie să continuăm să pledăm pentru vaccinare, să o facem țintit. În mediul rural nu se vaccinează, asta e realitatea și cred că în această vara am putea să facem în așa fel încât autoritățile să găsească cheia parteneriatului cu autoritățile locale încât în mediul rural să înceapă să existe interes pentru vaccinare. Dacă în toamna vor fi semne de creștere a numărului de cazuri, atunci cu siguranță dacă terenul e pregătit, va există și aflux mai mare poate în a doua jumătate a verii sau în toamnă. Peste vară sunt concedii, aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor vaccina în perioada următoare. Persoană sedentară o va face când va vedea că această pandemie ar putea să reizbucnească”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila nu a exclus însă posibilitatea de a ne putea confrunta cu un nou val al epidemiei.