31 Mai, Ziua Mondială Fără Tutun. OMS a lansat campania „Angajează-te să renunți”

46

Anual, pe data de 31 mai, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a partenerilor săi, marcăm Ziua Mondială fără Tutun pentru a conștientiza riscurile consumului de tutun pentru sănătate și a susține politicile eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă. 6 milioane de oameni mor anual în urma consumului de tutun și se estimează că acest număr va crește la peste 8 milioane până în 2030. Milioane de fumători au renunțat la fumat în contextul pandemiei când s-a spus că fumătorii au mai multe șanse să dezvolte boli severe în comparație cu nefumătorii.

OMS a lansat anul acesta campania globală cu durata de un an „Angajează-te să renunți” care își propune să sprijine 100 de milioane de oameni din întreaga lume în procesul de a renunța la fumat. Obiectivul dat va fi atins prin extinderea serviciilor existente, precum sfaturi scurte din partea lucrătorilor medical și a liniilor naționale gratuite de renunțare la tutun, dar și lansarea serviciilor inovatoare precum Florence, primul lucrător digital în domeniul sănătății al OMS și programe de asistență chatbot în aplicațiile mobile  WhatsApp și Viber.

Nicotina din tutun și produsele conexe cresc riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare și crează dependență. Milioane de fumători au renunțat la fumat în contextul pandemiei când s-a spus că fumătorii au mai multe șanse să dezvolte variante mai severe ale bolii în comparație cu nefumătorii.

La nivel mondial, aproximativ 780 de milioane de oameni spun că vor să renunțe. Cu toate acestea, doar 30% dintre aceștia au acces la instrumentele care îi pot ajuta să depășească dependențele fizice și psihice de tutun.

Pentru a ajuta cu adevărat consumatorii de tutun să renunțe, aceștia trebuie să fie susținuți și să beneficieze de ajutor specializat.