Comitetul Județean de Intervenție activat în Olt în urma atenționărilor de ploi și inundații

2028
Imagine cu caracter ilustrativ

 În timp ce meteorologii au plasat județul Olt sub Cod Portocaliu de ploi torențiale, hidrologii l-au plasat sub Cod Galben de inundații. Autoritățile județene au activat Comitetul de Intervenție în caz de nevoie.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu de inundații pe râuri din 12 județe, până sâmbătă la ora 12.00. Alte râuri sunt sub alertă Cod galben de joi până sâmbătă la miezul nopții, în această categorie fiind și județul Olt.
Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. ,,În intervalul joi ora 12.00 – sâmbătă ora 24.00, este Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice:  Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt şi Dolj), Călmăţui, Vedea (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman),, anunță hidrologii.
Urmare avertizării meteorologice Cod Portocaliu, valabilă de azi, ora 16.00, până mâine, ora 21.00, fenomenele vizate fiind ploi abundente (peste 40…50 l/mp și, pe arii restrânse, 60…70 l/mp.), azi  s-a întrunit în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt. ,, A fost analizată situația existentă pe cursurile de apă din județ dar și situația  acumulărilor de apă  care au rol de atenuare a debitelor. În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt s-a hotărât monitorizarea și gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice specifice avertizării și s-a dispus activarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt,, transmite Prefectura Olt.De asemenea, au fost atenționate comitetele locale pentru situații de urgență, dar și instituțiile cu atribuții în gestionarea acestor fenomene cu privire la măsurile ce trebuie avute în vedere pentru prevenirea apariției unor situații deosebite, dar și pentru limitarea efectelor ce pot apărea ca urmare a precipitațiilor însemnate prognozate.