Bilanț negru al autorităților române despre numărul minorilor dispăruți de acasă în ultmul an

67

Vești îngrijorătoare vin de la Poliția Română. Numărul de minori dispăruți de acasă în ultimul an a crescut cu 20% față de anul anterior. Cauzele principale pentru care copiii sunt mai vulnerabili și pleacă de acasă sunt lipsa de supraveghere din partea părinților, conflictele din familie care se repetă în mod constant, abuzurile asupra celor mici și lipsa de comunicare intre părinți și copii.

Aproape 6.000 de minori au plecat de acasă în ultimul an, în perioada aprilie 2020-aprilie 2021 când sesizările făcute către autorități au crescut cu aproximativ 20% față de anul trecut.  5.924 de copii au dispărut în această perioadă, majoritatea având peste vârsta de 14 ani în momentul în care au părăsit domiciliul. Totodată, aproape 1.500 de minori aveau vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar 206 mai puțin de 10 ani.

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Constanța, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud.  Principalele motive care îi determină pe copii să părăsească domiciliul sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de atenție din partea adulților, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra celor mici și lipsa de comunicare intre părinți și copii.

Pandemia a accentuat acest fenomen. Din cei 5.924 de copii dispăruți, 106 nu au fost încă găsiți. Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual, centralizate la nivel european arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruți. Dispariția unui copil este raportată la fiecare două minute.