„Pașaportul Covid” a fost aprobat în Uniunea Europeană. Când intră în vigoare

238

Parlamentul European și statele-membre au decis, joi, aprobarea „certificatul sanitar european”. Scopul lui este de a facilita accesul în țările europene pe perioada pandemiei.  Documentul ar putea intra în vigoare de la 1 iunie.

„Certificatul Verde Digital European” va demonstra că deținătorul este imunizat împotriva Covid-19, că are un test de coronavirus negativ făcut recent sau că a trecut prin boală și s-a vindecat, având astfel anticorpi. Certificatele vor arăta diferit pentru fiecare grupă menționată.

Acesta va fi disponibil pe hârtie sau în format digital și va avea o valabilitate de 12 luni. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificatele care vor fi ulterior acceptate și adoptate și în alte țări al UE. Documentul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat un act de călătorie.

Statele membre „se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare”, spre exemplu carantina sau noi teste covid, doar în cazuri excepționale când aceste sunt „necesare și proporționale cu sănătatea publică”.

Certificatul se află pe masa summitului european din data de 24-25 mai pentru luarea unei decizii, iar acordul va trebui să fie apoi aprobat în Plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie și se dorește să devină operațional până la sfârșitul lunii iunie.