Liber la comerțul cu păsări vii, în urma demersului deputatului de Olt Adrian Chesnoiu

348

Interzis la nivel național pe 7 mai, din cauza gripei aviare, comerțul cu păsări vii va fi reluat, în urma demersului președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul de Olt Adrian Chesnoiu.

Autorităţile au decis în urmă cu mai bine de două săptămâni de zile suspendarea comerţului ambulant cu păsări şi a comerţului cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile, după ce la o fermă din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, a fost depistat un focar de gripă aviară. Considerând măsura una disproporționată, ce aduce pierderi fermierilor, deputatul de Olt Adrian Chesnoiu a purtat discuții cu conducerea ANSVA, care a decis renunțarea la această măsură.

,,Am reușit să dovedim că interesele fermierilor primează! Liber la comerțul cu păsări vii, prin intermediul comercianților autorizați sanitar-veterinar! După  ce am solicitat și am avut marți, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, dezbateri cu conducerea Autorității Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) pentru a lămuri aspectele legate de deciziile din ultima vreme privind gestionarea problemei gripei aviare, ieri autoritățile au revenit asupra hotărârii de interzicere a comerțului cu păsări vii. I-am explicat președintelui ANSVA, dr. Robert Chioveanu, că decizia luată în CNCB a fost puțin pripită și disproporționată.  O decizie care aduce pierderi financiare uriașe atât pentru intermediarii corecți, cei autorizați sanitar-veterinar, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici.  Spun pripită, pentru că identificarea unui focar izolat de gripă aviară nu impune măsuri de interdicție la nivel național, care pun în pericol funcționarea tuturor fermelor de pui, a gospodăriilor și a fermelor mici. Mă bucur să văd că argumentele mele și punctele de vedere susținute de colegii deputați din Comisie, au condus la o hotărâre a autorităților în interesul fermierilor!”, a anunțat parlamentarul oltean.