S-au STINS toate focarele de pestă porcină din gospodăriile oltenilor

212

Județul Olt nu mai are focare active de pestă porcină confirmate la porcii domestici din gospodăriile populației în acest an, cui doar la porcii mistreți. Anunțul a fost făcut de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

Ultimele focare de pestă porcină confirmate la porcii domestici din gospodăriile oltenilor au fost stinse pe 14 mai. Acestea au fost înregistrate la Studina, Rotunda și Bucinișu. De la începutul anului, au mai fost înregistrate focare la suinele din gospodării din Bârza- focar stins pe 23 martie și Oporelu- stins pe 9 aprilie. Astfel, la această dată, potrivit DSVSA Olt, nu mai avem în județ focare active.

În schimb, sunt active focarele de pestă porcină africană confirmate la porcii mistreți de pe fondurile cinegetice 1 Dobroteasa, 4 Seaca și 14 Strejeşti.

DSVSA Olt reamintește că pentru a împiedica răspândirea bolii toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Rămâne în continuare interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție. Se mențin, de asemenea, restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora, respectiv interdicția de funcționare a târgurilor de animale vii.