Numărul prea mare de ore lucrate crește riscul de deces

82

Riscul unui deces cauzat de accidente vasculare cerebrale și boli cardiace crește în cazul persoanelor care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână. Studiul Organizației Mondiale a Sănătății și al Organizației Internaționale a Muncii relevă că numărul de decese în astfel de cazuri este într-o continuă creștere.

Accidentele vasculare cerebrale și bolile cardiace sunt cauzele cele mai comune de deces când timpul de lucru depășește  55 de ore pe săptămână. În raportul OMS și ILO se estimează că în anul 2016, 745.000 de persoane au decedat în urma acestor probleme, dintre care 398.000 au murit de atac cerebral și 347.000 de persoane de boli de inimă din cauza programului prelungit de muncă.

În intervalul anilor 2000 și 2016, numărul de morți cauzate de AVC  a crescut cu 42%, iar numărul deceselor de atac cerebral cu 19% când numărul orelor lucrate a crescut.

Problema bolilor legate de muncă este semnificativă în special în rândul bărbaților unde 72% dintre decese au apărut în cazul lor, la persoanele de vârstă mijlocie sau a celor mai în vârstă.

Conform studiului, un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână.