Arestații la domiciliu, supravegheați cu brățară electronică la picior

1810

Legea privind monitorizarea cu brăţări electronice în cadrul procedurilor judiciare şi execuţional penale a fost promulgată de către președintele Iohannis. Aceasta prevede că dispozitivul electronic de supraveghere mobil se fixează pe glezna persoanelor supravegheate.

Arestații la domiciliu vor fi monitorizați și supravegheați și în România cu brățări electronice atașate de picioare. Legea privind monitorizarea electronică a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepţia situaţiei în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială.

Legea mai prevede că organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Comunicarea între organul de supraveghere şi persoana supravegheată sau persoana protejată realizată prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanţă poate fi înregistrată. Înregistrarea se realizează cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia.