Parlamentarii PSD de Olt cer trecerea Sitului arheologic Reşca-Romula în proprietatea CJ Olt, prin lege

1008

Cei cinci deputați și doi senatori PSD ai Oltului au inițiat un proiect legislativ pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a Sitului arheologic Reşca-Romula din comuna Dobrosloveni, obiectivul să treacă în administrarea Consiliului Județean Olt, prin Muzeul Județean Olt.

În prezent neînscris în inventarul domeniului public național ori cel local, Situl arheologic Reşca-Romula ar putea fi inventariat în domeniul public al consiliului județean. Propunere legislativă privind regimul juridic al Sitului din capitala Daciei Inferioare şi unele măsuri pentru protejarea acestuia a fost prezentată Camerei Deputaților pe 22 aprilie și înaintată Senatului pe 27 aprilie, semnatari fiind deputații de Olt Adrian Chesnoiu, Marius Iancu, Cătălin Grecu, Florin Barbu și Emil Albotă, precum și senatorii de Olt Siminica Mirea și Paul Stănescu.

Toți parlamentarii social-democrați ai județului consideră că protejarea vestigiilor dacice și romane ce zac în pâmântul din Dovrosloveni, unde acum 2000 de ani, pe drumul dintre Caracal şi Slatina înflorea Mica Romă, este imperios necesară.

Cel mai întins sit arheologic român de la sud de Carpați (peste 304 hectare) și unul dintre cele mai importante centre economice și culturale din provinciile romane dunărene se află în cea mai mare parte în proprietatea privată a locuitorilor, doar o zonă de cca 30.000mp de pe domeniul public fiind împrejmuită pentru a se asigura securitatea vestigiilor arheologice.

Cum existența unui sit sub o zonă locuită ridică o serie de probleme privind cercetarea, conservarea și valorificarea turistică, se propune trecerea acestuia prin lege în administrarea Consiliului Județean Olt care să asigure astfel supravegherea video, pază permanentă și finanțare pentru continuarea cercetărilor ori restaurarea structurilor arheologice.