O zi liberă plătită pentru românii care se vaccinează

196

Proiectul de lege pentru acordarea unei zile libere plătite pentru românii care vor să se vaccineze a trecut miercuri mai departe în plenul Senatului ca mai apoi să fie dezbătut în Camera Deputaților. Propunerea legislativă „O zi liberă pentru vaccinare” vine ca recompensă pentru cei care doresc să se imunizeze.

Comisia de muncă a Senatului a acordat miercuri în unanimitate votul favorabil propunerii legislative pentru acordarea unei zile libere de muncă plătite ca modalitate de recompensare pentru românii care se vaccinează. Persoanele pot beneficia la cerere de această zi liberă, același drept putând fi acordat părintelui care îți vaccinează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR-PLUS.

Părintele care își va însoți la vaccinare copilul va avea posibilitatea acordării unei zile libere. Acest lucru este valabil în cazul celor care au copii cu vârsta de până în 14 ani sau până la 26 de ani pentru cei cu dizabilități. Dreptul se acordă pe baza declarației pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Propunerea legislativă va putea fi dezbătută și votată luni în plenul Senatului.