Se-anunță noi scumpiri la alimente

71

Vom plăti mai mult pentru strictul necesar, ne avertizează specialiștii, principalul semnal venind din partea producătorilor agricoli, care acuză faptul că nu au primit niciun fel de ajutor din partea statului.

„Producătorii români dar și cei internaționali încearcă să tragă de prețuri să își acopere pierderile generate în pandemie, de scădere a consumului prin creșterea prețurilor. Așa au crescut prețurile la alimente, la carburanți, la energie, prețurile cam la toate serviciile care se practică la nivel internațional. Sunt cele mai mari scumpiri din ultimii 15 ani la nivel internațional. Porumbul, grâul, uleiurile vegetale, nu mai vorbim de carburanți, de energie, toate au ajuns la un nivel record, iar estimările analiștilor sunt că pe viitor într-un interval de 5-6 luni acestea vor continua să crească. Dacă vom depăși perioada de pandemie, dacă își va reveni consumul la nivel internațional, iar comerțul va reveni pe linia de plutire, este posibil ca acest fenomen de creștere a prețurilor să se atenueze”, a spus analistul economic Adrian Negrescu.

Semnalul creșterii prețurilor vine de la producătorii de alimente care nu au primit subvențiile agricole sau despăgubirile promise în pandemie.