Colibășanu întrerupe ascensiunea pe Dhaulagiri după ce a fost îngropat de avalanșă

89
foto: arhivă

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hamor au decis să întrerupă tentativa de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri (8.167 m), după ce au scăpat cu viață dintr-o avalanşă.

Cetățean de onoare al Slatinei, oraș în care a copilărit, alpinistul Horia Colibășanu, decorat în 2017 cu cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional „Steaua României”, grad de Cavaler și  singurul alpinist român care a primit distincţia „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume, a decis să întrerupă cea de-a 22-a sa expediție internațională.

Cea de-a doua încercare pentru o rută nouă pe Dhaulagiri, al şaptelea ca înălţime de pe planetă (8.167 m.), pe care l-a urcat prima oară în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar, s-a întrerupt în urma unei avalanșe ce i-a pus viața în pericol slătineanului în noaptea de duminică (9/10 mai). Avalanșa a durat câteva zeci de secunde și i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru. „Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția. Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă” a transmis Horia Colibășanu.

Alpinistul a relatat astăzi, 12 mai, incidentul dramatic petrecut la 6800 de m. Înregistrarea făcută din Tabăra de Bază prin telefonul-satelit a fost redată integral la Rock FM, în emisiunea Rock Driver cu Cristian Hrubaru.

„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanșa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheață care ne proteja. Ne-a strivit pur și simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistență ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…) S-a oprit avalanșa. Era complet întuneric și, deși eram toți trei în același cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut liniște. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Știam că aceasta e procedura în caz de avalanșă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieși. Simțeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reușit să ies cu o mână în față, mâna cu briceagul, (…) să respir.”

Pe aceeași temă:

Slătineanul Colibășanu, ÎNGROPAT în zăpadă de o avalanșă în Himalaya