Inamicul din iarbă a început să facă victime. 11 olteni au ajuns deja la spital

2989

Atenție la căpușe! Inamicul din iarbă a început să facă victime. Odată cu încălzirea vremii şi înverzirea naturii, medicii de la spitalele din județ se confruntă deja cu cazuri de înţepături de căpuşă.

Schimbările climatice (fluctuații de temperatură, precipitații abundente) și vegetația, dar și faptul că autoritățile din nicio zonă a județului încă nu au aplicat tratamentele necesare pentru exterminarea „inamicilor” din iarbă, au determinat creșterea cazurilor de înțepături provocate de căpușe, tot mai mulți olteni ajungând la medici. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Olt, de la începutul anului până acum 11 persoane s-au prezentat în Serviciile Specializate ale S.J.U. Slatina și Spitalului Municipal Caracal cu înțepături provocate de căpușe.

Specialiștii atrag atenția că Borrelioza este o boală infecțioasă produsă prin înțepătura acestei insecte având ca  agent etiologic o spirochete, iar primul lucru care rămâne de făcut după înțepătura de căpușă este de a merge la spital la un medic chirurg pentru a scoate căpușa. Dacă aceasta nu persistă mai mult de 24 de ore pe tegument, nu apucă să elimine boerelia în ţesutul vascular al omului şi nu poate declanşa boala.

Dacă au trecut 24 de ore, atunci prevenţia este cu antibiotic timp de trei zile sau, dacă nu se ştie când a avut loc înţepătura, se pot face nişte analize să se vadă dacă căpuşa a fost parazitată de borelie, iar dacă acest microb a intrat în organism, se face tratamentul acestei boli. Nu toate căpușele sunt parazitate cu acest microb.

Boala evoluează în trei faze. În prima apar simptome asemănătoare cu ale unei viroze, dureri de cap, dureri de muşchi, oboseală, iar la nivelul înţepăturii poate să apară un eritem cu margini intense roşii.