Slătineanul Colibășanu, ÎNGROPAT în zăpadă de o avalanșă în Himalaya

1916

Aflat într-o nouă expediție în Himalaya pentru a deschide o rută nouă pe pe Dhaulagiri, clasat în top cinci cei mai periculoși munți, alpinistul Horia Colibășanu a fost surprins de o avalanșă, care l-a îngropat în zăpadă. Slătineanul s-a salvat, însă a fost nevoit să facă cale-ntoarsă în tabăra de bază. Starea vremii din următoarele zile va decide dacă expediția va continua.

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, oraș în care s-a născut și a copilărit, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre vârfurile de peste 8.000 de metri din Himalaya, a pornit spre o nouă expediție. Provocarea anului 2019 – o rută nouă spre vârful Dhaulagiri 8.167 metri- dusă doar la jumătate atunci va fi continuată anul acesta.

Clasat în top cinci cei mai periculoși munți, Dhaulagiri îi îngreunează slătineanului cea de-a 22a expediție internațională şi cea de-a 17a în Himalaya. Colibășanu a reușit să urce 6800m, azi trebuia să ajungă în creastă, de unde mai avea doar 7 kilometri până în vârf. O avalanșă, însă, l-a îngropat în zăpadă.

,,Avem vești din expediție și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toți. Noaptea trecută, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1.
Horia a transmis de acolo că toți trei sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază. În funcție de vreme și de celelalte condiții vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea.”, sunt veștile transmise de echipă.

În 2007, cel mai performant alpinist din istoria României, Colibășanu a cucerit Dhaulagiri (8.167 m) – premieră românească, fără oxigen suplimentar. El  are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri,  fără șerpași de altitudine și fără oxigen, cinci premiere pentru România și este singurul român pe vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 munți mortali ai lumii. El a fost recompensat cu Distincția “Spirit of Mountaineering” (la “Piolets d’Or”, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume și Distincția Ordinului Național Steaua României, grad de Cavaler, acordată în 2017 de către președintele Klaus Iohannis.