Azi a început Recensământul Agricol. Sute de recenzori bat în Olt din poartă-n poartă

641

Începând de azi, s-a dat startul Recensământului General Agricol. Câteva sute de recenzori vor lucra la nivelul județului Olt până la finele lunii iulie pentru colectarea noilor date privind exploatațiile agricole și efectivele de animale și păsări. Spre deosebire de celelalte recensăminte, chestionarele vor fi electronice.

,,Înarmațiʺ cu tablete, 524 de recenzori, coordonați de 141 de recenzori șefi, vor bate din poartă-n poartă în județul Olt pentru a recenza suprafețele agricole utilizate, exploatațiile agricole, efectivele de animale și a înregistra alte date statistice în cadrul Recensământului General Agricol 2020. Colectarea datelor a demarat azi, 10 mai, va dura până pe data de 31 iulie și se va face prin interviu față în față cu capul/ șeful exploatației sau alte persoane din cadrul acesteia care poate furniza datele necesare recenzării. Principiul de înregistrare pentru suprafețele agricole este cel al utilizării terenurilor. Se va recenza întreaga exploatație agricolă, indiferent de numărul de locații unde utilizează suprafețe și/sau deține efective de animale. Datele înscrise în chestionare sunt confidențiale și utilizate doar în scopuri statistice.

O noutate privind RGA – runda 2020 este constituită de faptul că operatorii statistici (recenzorii) vor culege datele pe baza unor tablete electronice, reducând semnificativ perioada de procesare, analiză, validare şi diseminare a datelor statistice comparativ cu rundele recensămintelor anterioare.

Contribuția financiară a Uniunii Europene pentru acoperirea costului colectării datelor este de 75% din costurile eligibile.

Începând din iulie 2021, recenzorii vor merge pe teren pentru a colecta și datele actualizate privind populația și locuințele din România, la aproape zece ani de la ultimul demers de acest gen.