Programul Rabla pentru electrocasnice începe peste o săptămână

150

Programul rabla pentru electrocasnice va începe de săptămâna viitoare. În acest an fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget, iar întâietate vor avea mașinile de spălat rufe sau vase, frigiderele și uscătoarele de rufe. Spre deosebire de ediția anterioară a programului, anul acesta suma alocată este substanțial mai mare.

Bugetul de anul acesta alocat pentru programul Rabla pentru Electrocasnice 2021, este de 75 de milioane de lei. Data la care se va da startul ediției de anul acesta a programului este 14 mai.  Fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget, după ce în ediția anterioară a programului  cei mai mulți bani au mers către achiziționarea de televizoare.

„Pe 14 mai începe Rabla pentru electrocasnice. Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim” , a spus Tanczos Barna.

Prima săptămână va fi alocată înscrierilor de înregistrare în sistem pentru cei care doresc  să participe, urmând la o săptămână distanță să înceapă prima parte care va avea întâietate pentru mașini de spălat rufe sau vase, mașini de uscat rufe și frigidere.

A doua etapă va fi dedicată pentru celelalte componente, cum ar fi laptopuri, televizoare și tablete.

„Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a mai declarat Ministrul Mediului.

Echipamentele vechi se vor da la schimb în magazinele de unde se vor achiziționa cele noi sau vor putea fi ridicate de la domiciliu, în funcție de magazinul de electrocasnice.

„În principiu, la fiecare (echipament) se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a precizat Tanczos Barna.

Bugetul de anul acest pentru Programul Rabla pentru electrocasnice 2021, este substanțial mai mare față de cel din ediția precedentă când au fost alocate 40 de milioane de lei.