Senatorul Liviu Voiculescu: Guvernul român nu a pierdut în fața Comisiei Europene!

277

În timp ce social-democrații se întrec în atacuri la actuala guvernare arătând că România a pierdut fondurile alocate prin PNRR, senatorul de Olt al PNL arată că țara noastră doar a fost nevoită să ajusteze din suma cerută, mai mare decât oferta Comisiei Europene.

Dacă europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susținut că tăierea sumelor pentru educație din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un eșec major pentru guvernanți și anunță că va cere CE să permită României redepunerea acestor măsuri, miniștrii Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu au anunțat, printr-o declarație comună, că ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată, însă PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană.

Și senatorul PNL de Olt Liviu Voiculescu a ținut să lămurească acest aspect, postând ieri pe pagina sa de socializare un punct de vedere prin care arată că Guvernul român nu a pierdut în fața Comsiiei Europene.

,,Pentru buna informare a opoziției politice din România care-și construiește discursurile publice pe speculații lipsite de suport real și rațional, tăierile din fondurile europene solicitate de România prin PNRR nu sunt urmare a unei incapabilități guvernamentale, ci o ajustare impusă de Comisia Europeană în funcție de prioritățile considerate.  Comisia Europeană a impus României un target de 29,2 miliarde euro pentru proiecte de redresare și reziliență, față de cele aproximativ 40 de miliarde de euro propuse inițial de România în PNRR. Altfel spus, cererea României a fost mai mare decât oferta Comisiei Europene. Prin urmare, printr-o logică simplă, România a trebuit să ajusteze o parte a proiectelor propuse în PNRR pentru a obține fondurile pe care Comisia Europeană este dispusă să le pună la dispoziție. Și totuși, 12% din această sumă au fost direcționate către Educație, o alocare peste media europeană (care este de 10%), ceea ce, contrar speculațiilor tendențioase lansate public de PSD, reprezintă un real succes pentru Educația din România și pentru eforturile guvernamentale de atragere a fondurilor europene prin PNRR”, arată Voiculescu.