Ursul de aur al României, ucis de un prinț austriac

648

Unul dintre cei mai mari urși din pădurile României, ursul Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la o partidă de vânătoare.  În acest caz există suspiciuni de braconaj, partida de vânătoare fiind organizată sub pretextul uciderii unei ursoaice cu pui ce ar fi cauzat pagube în mai multe gospodării din județul Covasna.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie pentru a organiza o partidă de vânătoare , vizată fiind în acest caz o ursoaică cu pui ce ar fi provocat mai multe pagube în numeroase gospodării din județul Covasna și pentru care ar fi primit autorizație.  Ministrul Mediului din România a eliberat derogarea pentru eliminarea ursoaice, însă totul s-a sfârșit cu uciderea ursului de aur al României. Prințul ar fi plătit o taxă de 7000 de euro pentru autorizația de vânătoare a ursoaicei.

Ursul brun, în vârstă de 17 ani era considerat cel mai mare urs observat în România dar și în Uniunea Europeană și era considerat a fi un trofeu având măsurători ce reprezintă maximum de puncte posibile în industria vânătorii de trofee.

În acest caz există suspiciuni de braconaj, în condițiile în care ursul Arthur trăia în adâncul pădurii și nu ar fi ajuns niciodată la marginea acesteia sau prin împrejurimile gospodăriilor fiind un exemplar sălbatic și neobisnuit cu oamenii sau sursele de hrană oferite de aceștia.

În România ursul brun este o specie strict protejată prin lege iar derogările sunt obținute extrem de rar, în cazuri extreme.  În acest moment se desfășoară o anchetă  pentru stabilirea tuturor detaliilor.