Ministerul Educației renunță la ideea testelor rapide de salivă în școli

50

Testele rapide din salivă pentru depistarea cazurilor de Covid nu vor ajunge, în cele din urmă, în școli. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Refuzul părinților de a-și da acordul pentru folosirea testelor cu exudat faringian la elevi în școli pe motiv că ar fi invazive a dus la ideea înlocuirii testarea din salivă. Însă, ministrul Câmpeanu a anunțat că renunță la aceste teste, deoarece a înțeles, dintr-o informare a Institutului de Sănătate Publică, de ce aceste teste nu sunt relevante și folosirea lor ar provoca încurcături în evidența zilnică a noilor infectări.

 “Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susținător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR. Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul, coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive, faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – și știm câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare – sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare“, a declarat Sorin Cîmpean.