Deputatul Florin Barbu: Specialiștii PNL și USR nici măcar nu știu de unde vine apa pe canale

671

,,Nici măcar nu știu de unde vine apa pe canale” acuză deputatul de Olt Florin Barbu, atacul fiind îndreptat specaliștilor PNL și USR în domeniul agricol.

A condus timp de șase ani Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și a reușit să pună “pe picioare” sistemul de irigații al României. Ca șef al ANIF, olteanul  Florin Barbu s-a putut lăuda cu circa 60 de amenajări cu șantiere deschise și proiecte pentru deschiderea a încă peste 20 de șantiere, apa curgând pe canalele din județele agricole ale țării și  irigând peste un milion de hectare. Acum, deputat de Olt, Florin Barbu este nemulțumit de politica actualilor guvernanți care au demonstrat că nu știu nimic din domeniul irigațiilor și au pierdut finanțăruile prin PNRR.

,,În lipsa unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu și lung și a unor explicații profesioniste pe care să le ofere Comisiei Europene, miniștrii Oros și Ghinea au pierdut 4 miliarde de euro pentru continuarea reabilitarii sistemului de irigații.  Refuzul Comisiei de a finanța dezvoltarea sectorului de irigații este un nou eșec al Guvernării PNL- USR și începutul unei noi crize în România. Scuza penibila că reprezentații CE au constatat că proiectele de irigații se bazează pe o tehnologie depășită, cu un consum mare de energie arată habarnismul acestor politicieni. Vicepremierul Barna crede că apa pentru irigații vine din sol și este clar că nu a văzut niciodată un canal de irigații sau o stație.  Ar fi trebuit să aibă măcar bunul simt să se informeze că apa pentru irigații se ia din Dunăre și afluenti și se duce în sol. Merg, toți, grămadă, ca niște elevi nepregătiți și emotivi în fața profesorului, la Bruxelles, și nu ca niște bărbați de stat puternici capabili să apare interesele României. Dacă ar ști câte ceva despre domeniul irigațiilor ar spune acolo, că noi avem deja proiecte pentru folosirea energiilor alternative la stațiile de irigații.”, arată social-democratul oltean, într-o postare pe pagina de socializare.

Deputatul își întărește afirmația cu exemple concrete. ,,De exemplu, în 2019, am inaugurat un proiect pilot în județul Dolj – o stație de irigații cu panouri fotivoltaice. Și, credeti-mă, se pot obține bani europeni pentru irigații, iar Comisia Europeana poate fi convinsă să accepte proiecte pentru dezvoltarea acestui sector. Eu i-am convins cu argumente solide, acum patru ani, că apa gratuită pentru fermieri nu este un ajutor de stat și fermierii pot beneficia de această măsură.”, mai spune Barbu.