Se relansează programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” pentru români din 22 de țări

62

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat relansarea programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare” începând din această lună. Întâlnirile vor fi realizate bilunar în mai multe state, având ca obiectiv principal acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe relansează începând din această lună programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, care are ca scop informarea corectă și completă a cetățenilor din afara granițelor, facilitarea accesului la serviciile consulare și îmbunătățirea calității acestora. În prima etapă, întâlnirile bilunare care vor avea loc în mai multe state vor fi în format de conferințe video, iar dacă evoluția pandemică va fi una favorabilă, în format fizic.

Planul de reformă consulară se bazează pe extinderea şi modernizarea reţelei consulare; implementarea noii proceduri pentru consulatele itinerante (mobile); eficientizarea activităţii consulare prin măsuri de digitalizare, debirocratizare şi degrevare; modernizarea şi eficientizarea serviciilor de call-center şi a portalului E-Consulat; încadrarea corespunzătoare cu personal a oficiilor consulare şi consolidarea pregătirii profesionale a lucrătorilor consulari.

”Demersul reluării Programului ”Dialog cu diaspora pe teme consulare” vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, şi creează astfel un cadru de dialog deschis şi constant prin intermediul căruia reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricţiilor impuse de criza sanitară asupra activităţii consulare”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Statele în care se vor realiza reuniunile sunt: Republica Federală Germania, Republica Austria, Regatul Belgiei, Confederaţia Elveţiană, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova,  Republica Italiană, Statul Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Statul Qatar, Regatul Haşemit al Iordaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Regatul Spaniei, Republica Portugheză, Republica Turcia, Republica Cipru, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Irlanda, fără a fi exclusă extinderea sa şi la alte state. Fiecare întâlnire din cadrul acestui program va cuprinde și o serie de întrebări și răspunsuri prin care se oferă clarificări în ceea ce privește activitatea desfășurată în statele de reședință.

Programul ”Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015 la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, iar în perioada 2015-2018 s-au realizat aproximativ 20 de întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din diverse state.