Situație îngrijorătoare în școlile oltene

1195

Rezultatele acțiunii de diagnoză a incluziunii din mediul școlar oltean sunt îngrijorătoare. Acestea arată faptul că mai mult de jumătate din totalul elevilor olteni s-au confruntat cu probleme de discriminare. Consiliul Județean al Elevilor Olt va lua măsuri împreună cu autoritățile semnatare ale planului privind sporirea siguranței în mediul școlar.

Elevii care folosesc apelative denigratoare, tachinezează colegii sau îi insultă, le pun porecle, bârfesc sau sau mint cu privire la trăsăturile fizice sau psihice, orientarea sexuală, dizabilitate, gen, religie, etnie, naționalitate se încadrezează în portretul creionat de Ministerul Educației al agresorului din școală. Consiliul Județean al elevilor Olt a semnalat că problema discriminării și a bullying-ului este din ce în ce mai des întâlnită în școlile din județ. Prin intermediul unui sondaj la care au participat 1300 de elevi, s-a demonstrat că mai bine de 50% dintre elevi se confruntă sau s-au confruntat cu astfel de situații antisociale.

„Rezultatele sunt terifiante, deși, poate, un procent de peste 50% unora nu le spune prea multe, pe noi, reprezentanții  elevilor,  ne  pune  pe  gânduri,  ne  face  să  vrem  să  identificăm  problema,  însă,  din  păcate, problema este ignoranța celor care iau deciziile, tocmai de aceea este important să responsabilizăm directorii de școli și licee în lupta împotriva discriminării și a excluziunii sociale, este inadmisibil ca discriminarea etică, rasială, religioasă sau de orice altă natură să existe în mediul care are ca misiune primordială pregătirea omului pentru societate, pentru piața muncii și pentru viață.”, a  declarat Alexandru Drăghia, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt.

Ca urmare a rezultatelor îngrijorătoare, Consiliul Județean al Elevilor Olt va convoca o întâlnire în data de 28 aprilie cu toate autoritățile semnatare ale planului privind sporirea siguranței în mediul școlar și solicită tuturor unităților școlare să se alăture luptei împotriva discriminării. De asemenea, toate victimele abuzului sau martori ai acestuia pot lua legătura cu  Consiliul Județean al Elevilor Olt pe adresa lor de e-mail sau la numărul de telefon 0774 091 469. Ignoranța poate avea urmări grave.