Ce trebuie să știm în Săptămâna Mare

98

Săptămâna Mare este ultima săptămână din postul Paștelui și săptămâna în care se citesc Deniile. „Curăţenia de Paşte” reprezintă ideea de primenire şi de revenire la viaţă. Femeile nu au voie să doarmă în Joia Mare pentru că vor dormi în tot timpul anului, conform obiceiului.

În credința ortodoxă, începutul sărbătorilor pascale se marchează prin postul de șapte săptămâni, iar în Joia Mare din Săptămâna Patimilor românii încetează muncile din afara ogradei și se concentrează pe curățenia casei și a curții astfel ca în ziua de Paște totul să fie curat. Tot în această zi, femeile încep să pregătească ouăle roșii, pasca și celelalte bunătăți cu care vor imbelșuga masa.

În Joia Mare din Săptămâna patimilor se înroșesc ouăle, iar legenda spune că oăle pregătite în această zi nu se strică tot timpul anului. În trecut, gospodinele vopseau oăle cu coji de ceapă, cu sunătoare, cu coajă de crin roșu sau cu flori de tei, iar la final le dădeau luciul cu slănină sau untură.

Tot în Joia Mare, dimineața oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășescă. Pâinea care se împarte în noaptea de Înviere se duce la biserică să fie stropită cu vin de preot. În această zi nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

În Vinerea Mare, tradiția spune că este bine să ținem post negru sau credincioșii care nu pot posti să nu mănânce urzici și să nu pună oțet în mâncare, deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oțet în loc de apă după ce a fost biciuit. Dacă va ploua în această zi, superstițiile spun că anul va fi unul mănos. Femeile nu au voie să coase, să coacă pâine sau să facă alte activități de acest fel, acestea aducând pericol de boală și spirite rele. Dacă vrei să fii sănătos tot anul este bine să te scufunzi de trei ori în apă rece în Vinerea Mare.

În ziua Sâmbetei Mari, conform tradiției străvechi, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se închină și se roagă la icoane, apoi se apucă de plămădit. Ca o superstiție, în cuptor, vasele trebuie puse doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soţ, altfel pot apărea necazuri în anul care urmează.

În Săptămâna Mare se spune că toți credincioșii  trebuie să ierte și să se impace cu cei cu care au fost în dușmănie și cu care nu vorbesc.