Caravana de testări medicale GRATUITE în mediul rural a ajuns în trei localități din Olt

210

Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural, ediția a 7-a, s-a încheiat. Ea a ajuns în acest an și în trei localități din județul Olt. Rezultatele investigațiilor medicale și concluziile campaniei vor fi prezentate joi, 29 aprilie, în cadrul unei conferințe live.

S-a terminat caravana de testari medicale gratuite in mediul rural ,,Nu am făcut destul”. Din cauza pandemiei, ediția aceasta s-a desfășurat cu numeroase întreruperi. Dacă în noiembrie și decembrie anul trecut campania organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a ajuns în județul Olt în Osica, Fălcoiu și  Scărișoara, anul acesta caravana a ajuns în Plăviceni, Scărișoara și Dobrosloveni.

Caravana a început ca o campanie pentru cancerul de sân, iar de-a lungul anilor au fost adăugate mai multe investigații medicale, în prezent fiind efectuate testări gratuite de:  sânge, ecografii la sâni ( + recomandare de mamografie, unde este cazul), cancer de prostată, inimă (tensiune, puls, EKG), alunițe (dermatoscopie, control pentru alunițele suspecte), cancer de col uterin (test HPV), diabet, indice de masă corporală  (greutate, înălțime, grad de obezitate). Pe lângă testări, caravana include și o componentă puternică educativă – pacienții primesc informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

Rezultatele campaniei vor fi prezentate joi, 29 aprilie, într-o conferință de presă live pe Pacientul in direct, în cadrul căreia vor fi actualizate și informațiile despre Programul național de screening pentru cancerul mamar.