Foști parlamentari cer în instanță pensii speciale. 7 sunt din Olt

247

20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească pensii speciale. În dosarul de pe rolul Tribunalului Olt, șapte foști parlamentari își cer acest drept, pensiile speciale fiind desființate în luna februarie.

La începutul lui 2021, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie, iar Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”, făcând o comparație cu magistrații ce primesc o astfel de pensie. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări, iar în această lună numeroase instanțe au înregistrat dosare prin care foști parlamentari își cer repunerea în drept. În total, 122 de foști senatori și deputați au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului. Printre ei, nume sonore precum Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean.

În Olt, 7 foști parlamentari au acționat în instanță cele două camere ale Parlamentului și Secretariatele Generale ale acestora. Dosarul 616/104/2021 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt pe 15 aprilie de către foştii parlamentari Valentin Argeşanu, Marin Bobeş, Dan Ciocan, Carol Emil Kovacs, Mihai Niţă, Teiu Păunescu şi Nicolae Stan.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.