Primul grup de vizitatori la complexul muzeal din Olt cu satul neolitic unic în Europa și cetatea dacică unică în țară

1010

Muzeul Câmpiei Boianului “Traian Zorzoliu” și-a primit primii vizitatori din acest an. Compexul muzeal se poate lăuda cu exponate unice în țară, dar și în Europa.

Pandemia a ținut vizitatorii departe de muzee mult timp, însă azi, Muzeul din Drăgănești-Olt se poate lăuda cu primul grup de oaspeți cărora le va dezvălui tezaurul pe care-l deține.

Foto: Facebook Muzeul Câmpiei Boianului

Muzeul de la Drăgănești-Olt, înființat și dezvoltat de cel care l-a condus, Traian Zorzoliu, cuprinde mai multe obiective turistice. Ansamblul muzeal cuprinde pe lângă secția istorică și cea de artă, un muzeu al pompierului, bordeiul oltenesc (cea mai veche locuință țărănească cu două încăperi construită la suprafață, descoperită la Drăgănești de către muzeograful Zorzoliu, ce datează  din mileniul al doilea ÎH), o pinacotecă cu exponate specifice viei și vinului din zona Câmpiei Boianului (amenajată în pivnița unui conac din curtea muzeului), precum și satul neolitic, reconstituirea unui sat vechi de 4500 de ani (format din șase colibe ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un șanț de apărare și gard din nuiele împletite. Intrarea în muzeu se face pe o punte din lemn, iar colibele sunt de mărime naturală). De asemenea, muzeul se mai poate lăuda cu Cetatea dacică, unică în țară, o fortificație de acum 2.000 de ani, în interiorul căreia sunt amenajate 20 de aşezări dacice.