Start lucărilor de restaurare a  Muzeului de etnografie Hagiescu Miriște. Ordinul de execuție va fi dat luna aceasta

293
muzeu hagiescu miriste etnografie caracal

Ajunsă într-o stare avansată de degradare, clădirea Hagiescu Miriște va căpăta strălucirea de altădată și destinația dorită de fostul proprietar, prin implementarea unui proiect pe fonduri europene. Primăria Caracal implementează un proiect cu valoare de peste 6 milioane lei, iar edilul Ion Doldurea a anunțat că a semnat deja contractul de execuție, iar ordinul de încpeere a lucărrilor va fi dat luna aceasta.

,,Pași concreți spre realizarea unui proiect de suflet pentru caracaleni! Dragi prieteni, sunt încântat să împărtășesc cu voi bucuria unui moment care ne apropie de punerea în execuție a unui proiect important pentru comunitatea noastră: RESTAURAREA, CONSOLIDAREA, ECHIPAREA ȘI DOTAREA MUZEULUI DE ETNOGRAFIE HAGIESCU-MIRIȘTE. Am semnat astăzi contractul de execuție a lucrărilor. Estimez ca până la finalul lunii să putem emite și ordinul de începere al lucrărilor. Cu o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, acest proiect are termen de finalizare sfârșitul anului 2022. Vă vom ține la curent cu fiecare etapă de implementare a acestui important obiectiv cultural-turistic din urbea noastră.ʺ, a anunțat aseară primarul Ion Doldurea.

Principalele lucrări de intervenții la clădire sunt: conservarea, consolidarea și restaurarea obiectivul de patrimoniu, dotări ale obiectivului de patrimoniu, amenajarea spațiului muzeal și amenajarea peisagistică a curții. Astfel, ajunsă într-o stare avansată de degradare, clădirea Hagiescu Miriște va căpăta strălucirea de altădată și destinația dorită de fostul proprietar:  să fie o şcoală de frumos pentru romanaţeni şi un mijloc de încurajare pentru săraci, având focul sacru al artei”.

În 1904, nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris. Printre acestea și conacul, cu destinația exclusicvă de a deveni muzeu, dar și o impresionantă colecție de artă. În 1949, când la Caracal s-a înfiinţat Muzeul Romanaţiului, 27 de tablouri din colecţia lui Hagiescu-Mirişte, semnate N. Dărăscu, Dupont, N. Grimani, O. Obedeanu, Ambrosini, Uberti şi alţi artişti plastici renumiţi, au fost expuse aici, fiind singurele obiecte de artă care s-au mai păstrat din colecţia magistratului.