Profesioniștii din sănătate, atenționați cu privire la reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca. Circulara a ajuns și în Olt

311

Oficialii AstraZeneca admit efectele adverse ale vaccinului anti-covid și au transmis în acest sens o circulară în sistemul medical. Documentul a ajuns prin intermediul Casei de Sănătate și la profesioniștii în sănătate din Olt.

Compania AstraZeneca AB a transmis o circulară către toți profesioniștii în sănătate din România prin care le solicită acestora să fie atenți la efectele adverse ale vaccinului. Compania anunță că procedura de evaluare a semnalului de siguranță a fost declanșată de Comitetul EMA și admite că nu poate fi exclusă legătura între vaccin și cheagurile de sânge sau tromboză.Documentul poate fi consultat și de către oltenii interesați, atentionarea de  risc de trombocitopenie și de tulburări de coagulare fiind postată pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt. Compania face apel la raportarea reacțiilor adverse, anunțând că au fost înregistrate cazuri în primele 7- 14 zile de la vaccinare mai ales la femeile cu vârste sub 55 de ani, unele dintre reacții fiind fatale. Reacțiile sunt foarte rare.

În Olt, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică, până ieri s-au vaccinat cu serul AstraZeneca 5458 persoane. A fost înregistrată o singură reacție adversă severă: pe 21 februarie, o femeie a intrat în șoc anafilactic. Ea a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde în urma îngrijirilor medicale i s-a ameliorat starea de sănătate.

Iată care sunt elementele semnalate de compania AstraZeneca:

– COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.

– După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare.

– Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei.

– Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul, membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.