Un patron de restaurant din Slatina și-a ajutat colegii din toată țara după ce a reclamat abuzuri la ORDA

3506

Fără taxă pe muzică pentru restaurante și baruri pe perioada stării de alertă, a decis ORDA în urma abuzului semnalat de un patron de restaurant din Slatina. Omul de afaceri a reclamat faptul că, deși au lacăt pe ușă, patronii de localuri sunt obligați să plătească taxa pe muzică și chiar târâți prin instanțe.

,,Pe scurt: prin decizie ORDA, operatorii economici care folosesc muzica/ video/ radio/ tv in cadrul afacerilor pe care le au nu mai trebuie sa plătească remunerațiile către cele cinci organisme de gestiune colectivă, pentru perioadele în care sunt închiși prin decizii ale autorității publice locale sau centrale.Daca știți un astfel de operator economic, spuneti-i.ʺ, a anunțat președintele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Mario de Mezzo.

Decizia ORDA condus de slătineanul de Mezzo vine după ce un patron de local din Slatina a semnalat că se face un abuz prin solicitarea către hoteluri, restaurante și baruri de a plăti remunerațiile către cele cinci organisme de gestiune colectivă, pentru perioadele în care sunt închise din cauza pandemiei. Astfel, s-a decis în urma sesizării lui Andrei Bălan ca taxa pentru drepturile de autor plătită pentru muzica ambientală din localuri să fie suspendată pe perioada restricțiilor. Mai mult, cei care au plătit din urmă sau chiar în avans, se vor compensa cu organismele cărora le-au plătit.

În acest fel, un patron din Slatina i-a scutit pe toți colegii din țară de o taxă pe care o plăteau degeaba.