Deputatul Chesnoiu: România a devenit din grânarul Europei, importator de porumb și grâu

155

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, parlamentarul de Olt Adrian Chesnoiu, atacă guvernarea liberală pe tema distrugerii agriculturii românești. Social-democratul acuză, aducând în sprijinul afirmațiilor sale date statistice ale INS, că România a devenit din grânarul Europei, importator de porumb și grâu.

Altădată exportatori de top, azi românii au ajuns să consume alimente din import, în urma lipsei sprijinului din partea Guvernului. Deputatul de Olt Adrian Chesnoiu acuză actuala guvernare pentru situația falimentară în care se află fermierii, arătând că România a ajuns să importe grâu și porumb de 540 de milioane de euro/an. Acuzațiile privind distrugerea agriculturii românești sunt sprijinite cu date statistice, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților arătând că ,,În anii 2018 și 2019, agricultura Româneii ocupa locul I la producșia de porumb și floarea-soarelui în Uniunea Europeană. Iată, însă, că numai după 17 luni de guvernare liberală, datele INS ne arată conturarea unui adevărat dezastru în agricultura României: deficitul de balanță comercială pe produse agro-alimentare aproape că s-a dublat în anul 2020, iar România din Grânarul Europei a ajuns să importe porumb și grâu de 540 milioane de euro într-un singur an.ʺ

Cu o experiență vastă în domeniu, Chesnoiu explică și care sunt cauzele care au dus la acest record negativ. ,, Lipsa programelor de sprijin, a plății despăgubirilor pentru calamitățile de secetă, dar și a noi programe de susținere a fermierilor români conduc către un dezastru accelerat al agriculturii românești,, explică social-democratul.