Buletinul cu CIP, din luna august în România

383

Începând cu data de 2 august, vom avea noi reguli privind actele de identitate. Românii vor putea să optez pentru cartea de identitate electronică.

România va aplica Regulamentul (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie.

O primă noutate este legată de posibilitatea emiterii unui act de identitate înaintea împlinirii vârstei de 14 ani. Este doar o opțiune pe care o au la dispoziție părinții  care vor eliberarea unei cărți de identitate simplă sau electronică oricând după nașterea copilului lor.

Astfel, apare cartea de mărimea unui permis şi cartea de identitate cu cip. Vor exista cinci tipuri distincte de acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate. Minorului sub 14 ani i se vor elibera doar carte de identitate simpla sau carte electronică de identitate. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorului va primi o carte electronică de identitate, fără amprente digitale.

Cartea de identitate va fi valabilă: 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani; 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani; pe durată nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Pentru cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate durata de valabilitatea este următoarea: 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.