Colibășanu a pornit să deschidă rută nouă pe unul dintre cei mai periculoși munți ai lumii

175
foto: arhivă

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, oraș în care s-a născut și a copilărit, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre vârfurile de peste 8.000 de metri din Himalaya, a pornit spre o nouă expediție. Provocarea anului 2019 – o rută nouă spre vârful Dhaulagiri 8.167 metri- dusă doar la jumătate atunci va fi continuată anul acesta.

În 2007, cel mai performant alpinist din istoria României, slătineanul Horia Colibășanu, a cucerit Dhaulagiri (8.167 m) – premieră românească, fără oxigen suplimentar. El a pornit din nou spre Himalaya, cu intenția de a deschide o rută nouă pe Dhaulagiri, clasat în top cinci cei mai periculoși munți, continuând astfel proiectul început în 2019. Aceasta este cea de-a 22a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 17a în Himalaya.

Din echipa expediției pe Dhaulagiri fac parte, alături Colibășanu, ce  are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, alpiniști cu experiență: Marius Gane – sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine și Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

“Față de prima expediție pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că știm jumătate din traseu. Știm la ce să ne așteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a declarat Horia Colibășanu, la plecarea spre Himalaya. Expediția este planificată până în luna iunie.

După carantina în Kathmandu, echipa continuă aclimatizarea pe ghețarul Khumbu.

Colibășanu are în palmares 8 vârfuri de peste 8.000m,  fără șerpași de altitudine și fără oxigen, cinci premiere pentru România și este singurul român pe vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 munți mortali ai lumii. El a fost recompensat cu Distincția “Spirit of Mountaineering” (la “Piolets d’Or”, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume și Distincția Ordinului Național Steaua României, grad de Cavaler, acordată în 2017 de către președintele Klaus Iohannis.