TEZAUR descoperit de un slătinean lângă casă: 70 de Tetradrahme ale Macedoniei

2325

O descoperire istorică și valoroasă pentru patrimoniul Oltului a făcut ieri un slătinean, pasionat de detecția de metale. Bărbatul a găsit, aproape de casa părintească din comuna Radomirești, un tezaur: 70 de monede datate anii 158-150 ante Chr.

Slătineanul Paul Durcă, fost polișist al IPJ Olt, pasionat de detecția de metale, a descoperit sâmbătă, la circa 250m de casa părintească din Radomirești, într-o pantă de deal, la marginea unei plantații de salcâmi pe care o are în proprietate, nu mai puțin de 68 de monede, într-o oală spartă. Conștient că se află în fața unui tezaur, bărbatul a chemat autoritățile. Cum Direcția pentru Cultură nu a răspuns apelului, fiind zi de week-end, s-au prezentat la locul cu pricina doar polițiștii care, nefiind specialiști, nu au extins cercetările, ci au consemnat descoperirea.

,,Despre unul sau altul se spune că are o păsărică la cap, unii au mai multe, ba sunt și cazuri despre care se spune că au un stol. Printre ei mă includ și pe mine. N-aș putea spune că am un stol dar trei se pot număra (apicultura, șahul și detecția de metale) Despre detecția de metale vreau să vorbesc acesta fiindu-mi cel mai nou și cu siguranță cel mai puternic hobby. Azi, 13, zeița Fortuna și toți zeii norocului au fost cu mine. Nu mai puțin de 68 monede din argint am scos la lumină(sec.2 aCh.).
Mulțumesc Doamne!,, a postat slătinenaul, ieri, pe pagina de socializare.
Durcă și-a anunțat descoperirea și în grupul de socializare Comunitatea detectoriștilor din România, revenind apoi cu anunțul că numărul monedelor a crescut la 70.

,,Revin cu o completare la postarea de ieri, 13.03.2021. În speranța de a mai recupera eventualele cioburi ale vasului m-am deplasat la locul cu pricina. În nebunia de ieri, 5 polițiști și 3 civili, dar și a lipsei de profesionalism, la o distanță de 2 m, am mai găsit 2 monede. Deci scorul a urcat la 70.,, a anunțat slătineanul.

,,Rezervistul a sesizat telefonic polițiștii Secției de Poliție Rurală Dăneasa cu privire la descoperea făcută.Vestigiile arheologice au fost descoperite cu ajutorul unui detector de metale pe un teren din afara comunei Radomiresti, din județul Olt. Bărbatul este autorizat și deține legal detectorul de metale folosit. Monedele sunt argintii și prezintă inscripția MAKEDON, urmând a fi predate administrației locale și supuse expertizării în vederea stabilirii autenticității,, transmite IPJ Olt.

Potrivit doctorului în istorie Laurențiu Guțică, monedele fac parte din tezaurul monetar „Tetradrahme Macedonia Prima” și sunt datate anii 158-150 ante Chr.

Potrivit comunității detectoriștilor de metale, recompensa pe care statul ar trebui să o dea slătineanului este evaluată la circa 24.000 euro.