Bursele acordate elevilor din Bucinișu și Pârșcoveni, de doar 10 lei, respectiv 17,5 lei/lună, au atras reacția Consiliului Județean al Elevilor Olt

786

Administrațiile locale sunt obligate, prin lege, să acorde burse elevilor. Cu toate acestea, multe primării nu acordă toate tipurile de burse, iar unele deloc. Grave sunt și situațiile în care bursele lunare acoperă doar costul câtorva covrigi, fiind mai mult o bătaie de joc din partea autorităților, deși în decembrie, Guvernul a stabilit ca suma minimă pentru bursele școlare să fie de 100 de lei/elev. Este și cazul unor administrații din Olt.

O statistică realizată de către Consiliul Național al Elevilor relevă faptul că aproape 37% dintre primării nu acordă burse pentru elevi, iar 55% dau burse mici și foarte mici. Mai mult, doar aproape 9% dintre primării acordă toate tipurile de burse pentru elevii care se încadrează în criterii. Situația nu este una roz nici la nivelul județului Olt.

Cele mai mici burse sunt acordate de administrația din Bucinișu, unde un elev primește bursă socială de doar 10 lei pe lună. Nici la Pârșcoveni nu se stă mai bine, cuantumul fiind de 17, 5 lei pe lună. Consiliul Județean al Elevior condamnă aceste decizii ilegale ale consiliilor locale.

,,Unica structură de reprezentare a elevilor olteni a solicitat, în baza legii 544/2001, situația burselor școlare de la nivelul fiecărei Unități Administrativ-Teritoriale, însă, cu părere de rău, aproape jumătate au închis ochii și nu au oferit un răspuns, încălcând astfel legea. Printre cele care au ales să ignore vocea elevilor se numără și Primăria Comunei Bucinișu, față de care nu am reușit să stabilim nici măcar un contact telefonic. Comuna Bucinișu nu este singura care se află într-o astfel de situație, tot la coada clasamentului se află și Comuna Pârșcoveni cu doar 17,5 lei/lună/elev. În ultima lună, Consiliul Județean al Elevilor Olt, prin intermediul Biroului executiv, a întreprins acțiuni de monitorizare a acordării burselor, descoperind regretabilul fapt că stimulul financiar al elevilor de a participa activ la viața școlară – Bursa, fie ea de merit, de performanță, de studiu sau socială, a devenit „Cenușăreasa administrațiilor locale”. Astfel, solicităm public ca primăriile județului nostru să ia atitudine, să investească cu adevărat în sectorul educațional, punând pe lista priorităților acestui mandat, ocrotirea mediului școlar. Bursele reprezintă pilonul de susținere financiară a performanțelor școlare, de descurajare a abandonului școlar, de stabilitate în rândul cheltuielilor ocazionate de un sistem de învățământ, aparent gratuit. Neacordarea acestora, sau acordarea lor în cuantumuri infime, nu numai că reprezintă o încălcare directă a unei legi organice, dar și expunerea elevilor la inechitate și abandon școlar.”, a transmis Alexandru Drăghia, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt.

Situația burselor acordate în județul Olt, realizată de CJE pe baza răspunsurilor primăriilor, este următoarea:

Baldovinești- 0 burse

Bărăști- 29 burse sociale- 8610 lei

Brâncoveni- 214 sociale- 30.000 lei

Cezieni- 9 burse de merit- 2664 lei; 2 sociale- 320 lei

Colonești- 63 sociale- 112.200 lei

Coteana- 3 performanță- 2700 lei, 154 merit- 69.300, 23 sociale- 11.040

Cungrea- 42 sociale- 11.340

Curtișoara- fără specificație- 199.461 lei

Dobrețu- 0

Dobrosloveni-0

Giuvărăști- 0

Pleșoiu- 14 burse merit- 140 lei

Schitu- 17 sociale- 5000 lei

Ștefan cel Mare-0

Traian- 32 burse de studiu- 14.000 lei

Tufeni- sociale- 11.900 lei