La mulți ani, slătineni! Slatina împlinește azi 653 de ani

347

Slatina împlinește astăzi 653 de ani de la prima atestare documentară, într-un act semnat, la începutul anului 1368, de Vladislav I Vlaicu prin care-i scutea de vamă pe toţi negustorii braşoveni care treceau Oltul, la Slatina. În premieră, anul acesta, manifestările dedicate aniversării nu vor mai avea loc din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Premiile acordate an de an de municipalitate celor mai buni elevi, sportivi, profesori sau antrenori vor putea fi ridicate de la Direcția Economică a Primăriei Slatina, fără a mai avea loc mult așteptatele gale. Premiate vor fi și cuplurile care în ultimul an au împlinit o jumătate de secol de viață în doi.

Capitala județului Olt aniversează fără fast cei 653 de ani scurși de când a fost pomenită pentru prima dată într-un document. Dacă galele de premiere și spectacolele nu vor mai fi organizate din cauza pandemiei, sărbătoarea va fi marcată, totuși, respectând tradiția, prin acordarea de premii celor care, pe parcursul anului trecut, au înregistrat rezultate deosebite, fiind o mândrie a urbei.

Despre premii:

https://realitateaoltului.ro/2021/01/08/lista-elevilor-premiati-de-zilele-slatinei-2021-la-cat-se-ridica-premiile-pec-categorii/

https://realitateaoltului.ro/2021/01/08/cei-mai-buni-profesori-ai-slatinei-premiati-de-primarie-de-zilele-municipiului-lista/

https://realitateaoltului.ro/2021/01/11/cei-mai-buni-sportivi-ai-slatinei-premiati-la-gala-laureatilor-lista/

https://realitateaoltului.ro/2021/01/13/cine-sunt-antrenorii-care-au-dus-numele-slatinei-pe-cele-mai-inalte-podiumuri-in-2020-primaria-ii-premiaza-de-ziua-municipiului-lista/

https://realitateaoltului.ro/2021/01/11/aniversarea-slatinei-in-vreme-de-pandemie-fara-manifestari/

De-a lungul istoriei, numele Slatinei a fost pomenit în momente importante. Astfel, documentele reliefează faptul că, în vara lui 1522, Radu de la Afumaţi a repurtat o victorie importantă împotriva turcilor chiar pe meleagurile municipiului, iar trei secole mai târziu, în timpul Revoluţiei de la 1821, pandurul Tudor Vladimirescu, în timp ce venea dinspre Craiova, s-a întâlnit aici cu haiducul Iancu Jianu care plecase din Caracal să-i ajute pe revoluţionari.

La renumele localităţii au contribuit o serie de personalităţi, născute sau asimilate, care s-au remarcat în activitatea profesională, indiferent de domeniul în care activau, fie că era vorba de ştiinţă, cultură sau educaţie. De la PS Aurelian, important om politic, ce a deţinut numeroase funcţii guvernamentale, inclusiv pe cea de premier, la poetul şi prozatorul Ion Minulescu, important reprezentant al Simbolismului românesc  sau Eugen Ionescu, protagonist al teatrului absurd, acestea au făcut cunoscut numele municipiului nostru nu doar în ţară ci şi în lume.

În timp, micul târg s-a dezvoltat şi a căpătat valenţe economice importante, pentru zona de sud a ţării. Apogeul dezvoltării a fost atins în vremea comunismului, când au fost construite marile intreprinderi în care şi-au găsit un loc de muncă mare parte dintre locuitori. Concomitent, s-au construit şi cartierele muncitoreşti care au contrastat cu imobilele de la început de secol XX.

Astăzi, Slatina continuă să fie un oraş dezvoltat, o contribuţie importantă având-o, pe lângă autorităţile locale, şi oamenii care şi-au făcut datorita, fiecare în parte.

La mulţi ani, Slatina ! La mulţi ani, slătineni!