Vaccinul Moderna ajunge în România

70

România va folosi și cel de-al doilea vaccin anti-covid. Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge miercuri la Institutul „Cantacuzino”. 

Dozele Moderna vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Eficacitatea  vaccinului este aproximativ aceeași cu a celui BioNTech Pfyzer.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.