Administrația din Crâmpoia pornește din casă-n casă la ,,vânătoareʺ de obiecte-tezaur. Acestea vor înființa Micul Muzeu

300

În localitatea Crâmpoia se derulează de ieri proiectul “Crâmpoia, identitate strămoșească, tradiție și port popular”. Administrația comunei vrea să salveze acele unelte rudimentare și articole vestimentare cu o vechime însemnată pentru a fi cunoscute și de către generațiile viitoare. Pentru cunoașterea identității strămoșești se intenționează deschiderea Micului Muzeu.

Vara aceasta, comuna Crâmpoia împlinește 500 de ani de la prima atestare documentară, în Hrisovul lui Neagoe Basarab de la 23 iulie 1521. Cu această ocazie, administrația locală dorește ca generațiile actuale, dar și cele viitoare, să aibă șansa de a-și cunoaște istoria, tradițiile și portul popular, în acest sens demarând ,,vânătoareaʺ de obiecte ce ar putea duce la formarea Micului Muzeu, care să fie angrenat în circuitul cultural al județului Olt.

Astfel, începând de ieri, primăria derulează proiectul “Crâmpoia, identitate strămoșească, tradiție și port popular”, prin care vor colecta de la bătrânii satului și cei care au păstrat obiecte rudimentare, informații, articole vestimentare, care vor fi expuse în holul Căminului Cultural atunci când sunt organizate evenimente culturale sau cursuri în cadrul programului Școala Altfel.

Pentru strângerea obiectelor Micului Muzeu, reprezentanții administrației vor merge din casă în casă sâmbăta și duminica, cetățenii putându-le dona pentru a fi expuse fie permanent, fie pentru o anumită perioadă de timp. Primăria garantează că acestea vor fi supravegheate video permanent în locul de depozitare. După ce se va reuși înființarea, Micul Muzeu va fi deschis în fiecare zi de vineri, între orele 10.00- 14.00, dar și atunci când va fi nevoie, la diverse acțiuni culturale.