Superstiții oltenești de Bobotează: Fetele care cad pe gheaţă – miresele anului, viitorul ghicit în oglindă și mirele visat pe pernă cu busuioc

301

De Bobotează se sfințesc apele, credincioșii merg la biserică să ia aghiazmă, iar  bătrânele satelor cunosc numeroase superstiții, majoritatea legate de fetele de măritat. Măsurile de prevenire a pandemiei împiedică anul acesta tradiții precum păzitul fântânilor sau încuratul cailor, încă păstrate în satele Oltului.

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea creștină se va derula anul acesta în condiții speciale. Patriarhia Română a anunțat programul ceremoniilor și măsurile luate: culoare speciale de acces, apă îmbuteliată în sticle de 1 litru, masca obligatorie și distanță de 1,5 metri între pariticanți. ,,La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioșii vor primi, începând cu ora 7:00, Aghiasma Mare sfințită și îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântați prin stropire.,, a anunțat Patriarhia.

Dacă obiceiurile creștine se derulează în condiții speciale, cele tradiționale sunt interzise. Printre acestea, și unele păstrate în satele Oltului, precum încuratul cailor sau păzitul fântânilor. Fără restricții rămân, însă, superstițiile, din ce în ce mai puțin cunoscute și practicate.

 „În noaptea dinaintea zilei de Bobotează, fetele de măritat îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa viitorul soţ. Băiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care ce vor căsători. Fetele care cad pe gheaţă de Bobotează se crede că sigur se vor mărita în acel an. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă”, ne spune dr.Claudia Balaș, șefa secției Etnografie a Muzeului Județean Olt.

O altă superstiție este legată de spălatul rufelor. În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. De asemenea, există credinţa potrivit căreia, dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, vor avea rod bogat.