Oltenii pot alege furnizorul de energie pe piața liberă. Cât plătesc în funcție de varianta aleasă

1817

Începând cu prima zi a acestui an, piața de electricitate a devenit liberalizată, ceea ce înseamnă că românii pot rămâne cu contractele actuale, însă plătesc cu 13- 26% mai mult la factura de curent electric, fie optează pentru actualul furnizor ori un altul cu o ofertă mai bună. Deja CEZ a anunțat că va restitui plata în plus pentru clienții care aleg să-i rămână fideli și optează până la 31 martie, iar cea mai bună ofertă pentru Olt și alte județe aparține Hidroelectrica.

De la 1 ianuarie, românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă oferta care li se potriveşte cel mai bine. Consumatorii au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari, fie încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Deja, pentru olteni, CEZ Vânzare a făcut o ofertă, lăsând timp clienților să-și aleagă până pe 31 martie. ,,În contextul liberalizării pieței de energie electrică, furnizorul CEZ Vânzare oferă răgaz clienților săi pentru a studia ofertele CEZ. În cazul în care aceștia depun oferta CEZ semnată până la data de 31 martie 2021, furnizorul va emite o factură de discount pentru perioada în care s-a aplicat prețul nou de Serviciu Universal astfel încât în perioada 01.01.2021 – 31.03.2021 clienții beneficiază de prețul negociat conform noului contract semnat.,, a anunțat compania.

Pentru oltenii care optează să rămână cu actualele contracte, prețul energiei active la serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie este de 0,3428 lei/kWh, fără tarifele de distribuție, transport, certificate verzi, taxă de cogenerare și TVA și este valabil timp de șase luni. Aceasta rămâne varianta ideală pentru cei cu consum foarte mic.

Dacă se optează pentru oferta CEZ, adică să se schimbe contractul dar să se rămână la actualul furnizor,  prețul energiei active este de 0,276 lei/kWh, la care se adaugă un abonament de 0,32 lei/zi. Prețul este valabil timp de un an. Potrivit specialiștilor, dacă aveți un consum mic, oferta concurențială propusă este mai dezavantajoasă decât oferta serviciului actual. Spre exemplu, la o factură de 100 kWh, plătiți pentru energia activă la tariful de SU 34,2 lei, iar pentru cea din oferta CEZ Eficient 37,2 lei.  La un consum de  200 kWh lunar, la SU plătiți 68,5 lei, iar în oferta concurențială CEZ Eficient 64,8 lei. Cu cât consumul crește, cu atât este mai rentabilă oferta cu abonament.

Pentru oltenii care doresc să schimbe furnizorul, prețurile pleacă de la circa 0,245 lei pentru energia activă, fără abonament:

  • Hidroelectrica – 67,61 lei/100 kwh
  • Restart Energy One – 67,12 lei
  • PC Management&Consulting SRL – 121,01 lei/100 kwh