Doi medici rezidenți și  30 de studenți voluntari VIN în sprijinul halatelor albe din Slatina, Caracal și Balș

679

Pentru a spriji activitatea unităţilor spitaliceşti din judeţul Olt în lupta cu coronavirusul, cadrele medicale vor primi sprijin de la SJU Craiova, de unde vor fi detașați doi medici, dar și de la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, care va trimite studenți voluntari.

168 olteni infectați cu SARS-CoV-2 se luptă să învingă virusul de pe patul de spital, numărul celor aflați în stare gravă la Terapie Intensivă fiind de 29. Pentru a ajuta cadrele medicale, multe dintre ele fiind infectate și devenind la rândul lor pacienți, autoritățile oltene au luat măsura detaşării pentru o perioadă de 6 luni a doi medici rezidenţi ATI anul V de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Unul dintre medici deja îşi desfăşoară activitatea în unitatea medicală slătineană începând cu data de 18 noiembrie, celălalt va începe pe 9 decembrie. O altă măsură vizează repartizarea a 30 studenţi voluntari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova la trei unităţi medicale din judeţ, respectiv: Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina – 15 studenţi, Spitalul Municipal Caracal – 10 studenţi şi Spitalul Orăşenesc Balş – 5 studenţi.

Activitatea studenţilor la nivelul unităţilor spitaliceşti se va desfăşura în baza unui contract de voluntariat încheiat între studentul voluntar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi a fişei de voluntariat emisă de unitatea spitalicească.  Pentru activitatea desfăşurată în cadrul unităţilor spitaliceşti, studenţii voluntari vor beneficia de un premiu lunar de 2.500 lei (care se suportă din bugetul aprobat potrivit legii Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă); pentru studenţii voluntari care sunt repartizaţi la unităţi beneficiare din alte localităţi decât cele în care se află instituţiile de învăţământ la care sunt înmatriculaţi sau cele în care au domiciliul sau reşedinţa, la cererea acestora, se asigură: cazarea şi masa, de către unitatea beneficiară sau de către autoritatea administraţiei publice de la nivel local sau judeţean pe raza căreia funcţionează unitatea beneficiară; un premiu lunar suplimentar în cuantum de 20 de lei pe zi, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt; transport, la începutul şi la terminarea perioadei de voluntariat, cu mijloacele specifice din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurilor subordonate acestuia.

„Cele două unităţi spitaliceşti din judeţul Olt se află în prima linie în lupta cu pandemia de COVID-19, astfel încât îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în aceste unităţi trebuie să fie preocuparea tuturor, a medicilor, a managerilor şi a noastră, a autorităţilor judeţene. Eforturile noastre nu se vor opri aici şi vom continua să sprijinim unităţile medicale din judeţ în orice demers menit să salveze vieţile oltenilor diagnosticaţi cu noul coronavirus”, transmite prefectul judeţului Olt, Florin – Constantin Homorean.