Eroii în halate albe din județ, tribut plătit pentru salvarea vieții oltenilor

998

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a lansat zilele trecute „Memorialul Eroilor din Sănătate” . Un document prin care dorește să atragă atențșia asupra riscurilor la care sunt supuse cadrele medicale. Prin intermediul acestuia se dorește și a onora jertfa lucrătorilor din sistemul medical, oamenii care au murit la datorie în lupta împotriva noului coronavirus. Potrivit situației prezentate în urma datelor culese de la nivelul instituțiilor medicale din njudețe, mii de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, câteva zeci dintre acestea pierzând lupta pentru viață.

Federatia „Solidaritatea Sanitara” transmite, conform celei mai bune estimari posibile la ora actuala, ca distributia pe categorii profesionale a miilor de cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 este urmatoarea:

– Asistentele medicale: 50,15%
– Infirmiere: 18,82%
– Medici: 16,80
– Ingrijitoare: 1%
– Alte categorii profesionale: 12,58%.

Printre eroii din prima linie care au pierdut lupta cu SARS-COV2 se numără opt cadre medicale din judeţul Olt.
Primul cadru medical care a pierdut lupta cu viața a fost medicul Dumitru Constantin, de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt, în vârstă de doar 52 de ani. El a fost cel de al XV-lea cadru medical răpus de COVID. A urmat apoi infirmiera Irina Ivan de la Spitalul din Corabia. femeia a murit la 49 de ani. Următorul tribut plătit de cadrele medicale din Olt a venit de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Asistenta Elena Bancu, în vârstă de 64 de ani, care alesese să rămână alături de colege pentru a lupta cu pandemia a căzut victimă virusului chinezesc. Tribut virusului ucigaș a plătit și spitalul din Balș. În vârstă de doar 47 de ani, asistenta Mihaela Ionescu a murit infectată cu COVID 19 pe un pat de la ATI SJU Slatina. În aceleași condiții s-a stins și asistenta Cecilia Dina de 48 de ani de la SJU Slatina.
Ultimele trei decese înregistrate în rândul cadrelor medicale au fost: Mioara Nicolaescu, infirmieră, Spitalul Orășenesc Balș – Secția Boli interne, în vârstă de 56 ani; Eugenia Roșca, asistent medical șef, Spitalul Municipal Caracal – Secția ORL, de 61 ani și

Alexandra Ţenescu, medic de familie, oraşul Potcoava, de 65 ani.