Vocea tinerilor olteni, ascultată pentru raportul național pentru Ciclul 8 al dialogului Uniunii Europene cu tinerii

54

În parteneriat cu fundații și direcții de tineret și sport din alte 9 județe ale țării, Fundația pentru Tineret Olt implementează în această perioadă  proiectul „Spațiu pentru democrație și participarea tinerilor”, care pregătește România pentru ciclul 8 al dialogului Uniunii Europene cu tinerii. Astfel, propunerile venite de la tinerei din județul nostru ar putea face parte din raportul României.

Pentru a asigura măsurile necesare implicării tinerilor în politicile publice, în factorii de decizie de la toate nivelurile, precum și în exprimarea dreptului de vot în timpul alegerilor, la nivelul fiecărei țări din Uniunea Europeană s-a creat un grup național de lucru prin care se organizează consultări cu tinerii.  Proiectul prin care  se colectează opiniile tinerilor cu privire la mecanismele de participare aferente Ciclului 8, precum și de a stimula participarea lor la nivel local, regional sau național, se derulează și în județul Olt, fiind implementat de Fundația Județeană pentru Tineret.

Tematica din acest an este Tineri pentru Europa, Europa pentru Tineri: Spațiu pentru Democrație și Participare.

,,Proiectul este structurat în 3 mari activități. În prima etapă, tinerii documentează problemele cu care se confruntă în comunitate și vor propune și soluții de remediere sau intervenție, dovezile colectate urmând a fi prezentate factorilor de decizie locali, pentru a demara procesul de intervenție locală. Consultarea față în față se va desfășura sub forma unei dezbateri, prin intermediul căreia tinerii își vor exprima opiniile cu privire la consultarea europeană a Ciclului 8 și vor intra în dialog cu reprezentanți ai autorității locale și/sau regionale, contribuind la aducerea unor schimbări pozitive în politica de tineret. PhotoVoice este un instrument calitativ-participativ de a documenta opiniile și realitatea vieții tinerilor prin intermediul fotografiei. Această metodă actuală poate fi ușor împărtășită pe rețelele de socializare, făcându-se cunoscută comunității. În urma activității se vor colecta minimum 10 fotografii care să exprime problemele și provocările pe care tinerii le întâmpină la nivel local și/sau național. Opiniile tinerilor, care urmează să fie colectate prin cele 3 modalități, vor fi prelucrate de către echipa de cercetători a FITT, transformate în rezultatele finale ale proiectului și transmise autorităților locale, regionale și Ministerului Tineretului și Sportului. Aceste rezultate vor face parte din raportul național pe care România îl va elabora pentru Ciclul 8,, explică Marin Popa, director Casa Tineretului Slatina.

Înscrierile în cadrul proiectului se face accesând linkul:  https://forms.gle/28VUTPwnuQ7pMjMfA, iar mai multe informații despre desfășurarea proiectului se pot găsi accesând  linkul https://www.facebook.com/fitt.timisoara.