Tot mai multe victime ale violenței în familie, ajutate prin intermediul BRIGHT SKY RO. În Olt, 111 au avut nevoie de ordine de protecție

64

Bright Sky RO, un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri, a fost lansat în luna mai a acestui an, iar de atunci are 1000 de utilizatori activi. Și la nivelul județului Olt, numărul victimelor este în creștere.

,,La nivelul județului nostru, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 60%, urmate de „abandonul de familie”-20,27%. Dintre acestea, 61% de fapte au fost sesizate în mediul rural. În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Olt au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, față de 73 de ordine emise în aceeași perioadă a anului trecut. ,, arară datele IPJ Olt.

Un ajutor important pentru vitimele violenței domestice este aplicația  Bright Sky RO,  disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.  De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe aproximativ 2.000 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.