RECORD/ Garda de Mediu Olt bifează cu 250% mai multe AMENZI și cu 350% mai mare cuantumul acestora

202

Gunoaiele aruncate de către olteni la marginea satelor au adus în această perioadă comisarii gărzii de mediu peste primari, iar amenzile aplicate au curs. În lunile septembrie și octombrie, Garda de Mediu Olt se poate lăuda cu un record în ceea ce privește numărul de amenzi, dar și al cuantumurilor acestora.

,,În perioada 01.09.2020-31.10.2020, GNM-CJ Olt și-a desfășurat activitatea cu un număr de 3 echipe de comisari efectuând un număr de 133 inspecții planificate și neplanificate,, anunță Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu.

Ținta acesor controale a fost, cu precădere, depozitarea necontrolată a deșeurilor la marginea localităților, iar un ajutor important al comisarilor de mediu s-a dovedit mediul virtual. Profitând de campania electorală, mai mulți olteni ,,binevoitoriʺ au făcut din gunoaiele sătenilor vedete pe paginile de socializare, sarcina Gărzii de Mediu fiind în aceste cazuri de a se autosesiza și a merge direct la țintă. Primarii au picat în culpă pentru că nu au asigurat spații speciale de depozitare sau contracte cu operatori de salubrizare, așa că administrațiile locale amendate nu au fost puține.

,, În urma acestor controale au fost aplicate: 9 avertismente contravenționale, 28 de amenzi contravenționale însumând 346.000 lei, 1 propunere de suspendare de acte de reglementare. Pentru toate deficientele constatate au fost stabilite masuri de remediere cu termene de realizare precise,, , arată raportul Gărzii de Mediu Olt.
Sancțiunile contraventionale aplicate au mai vizat și încălcarea legislației de mediu în domeniile: protecția atmosferei, lipsa acte de reglementare sau nerespectarea acestora, nerespectarea măsurilor impuse, gestionarea uleiului uzat, lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, nerespectarea privind gestionarea vehiculelor scoase din uz.

Astfel, în doar două luni, comisarii olteni se pot lăuda cu 250% mai multe contravenții decât în aceeași perioadă din anul precedent, dar și cu o creștere a cuantumului amenzilor cu 350%.

Cea mai mare amendă aplicată a fost în cazul incineratorului din Slatina, a cărui activitate a și fost suspendată. Detalii:

Manipula deșeurile spitalicești COVID fără echipament de protecție! Incineratorul din Slatina, ÎNCHIS de Garda de Mediu