Medicii de la SJU Slatina fac apel către pacienții vindecați de Covid să doneze plasmă: puteți salva viața unui oltean aflat la Terapie Intensivă!

196

Numărul oltenilor aflați în stare critică pe un pat de spital la Terapie Intensivă după ce s-au infectat cu coronavirus crește pe zi ce trece. Pentru a le da o șansă la viață, medicii de la Spitalul Județean de Urgeță Slatina au lansat un apel către pacienții care s-au vindecat de COVID-19 să doneze plasma.

Tratamentul cu plasmă de la pacienții vindecați de coronavirus, ce conține anticorpi, poate reprezenta pentru oltenii aflați în stare critică la ATI singura șansă de a trăi. În acest sens, medicii de la SJU Slatina au lansat un apel către oltenii care au învins virusul să doneze sânge.

,,Împreună trebuie să luptăm împotriva acestei boli, iar plasma covalescentă prelevată de la pacienții vindecațide COVID-19 poate salva viața unuia dintre oltenii aflați în acest moment pe patul de la Terapie Intensivă. Facem un apel la cei care au trecut prin simptomele acestei boli să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sangvine Slatina și să doneze plasmă, gestul lor reprezentând salvarea unei vieți”, a precizat dr. Florin Popa, șeful Secției de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului slătinean.

Persoanele interesate să doneze plasmă se pot prezenta la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina (Policlinica Veche), de luni până vineri, între orele 8 – 12.

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt:

– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

– prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

– încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

– intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Numai în ultimele 24 de ore, în Olt au mai fost confirmate cu coronavirus 195 de persoane. A finele săptămânii trceute, la ATI erau 23 de pacienți infectați cu coronavirus.