Comisarii de mediu continuă ʺvânareaʺ primăriilor pe tema gunoiului

215

Amenzi de câte 15.000 de lei au primit luna aceasta  primăriile Bărăști, Slătioara și Oporelu, după ce comisarii de mediu au identificat depozitări necontrolate de deșeuri în zone din afara localităților.

Guniul aruncat aiurea de cetățeni, cel mai adesea la marginea satelor, în lipsa unor platfome speciale construite de primării sau contracte cu operatori de salubritate aduc prejudicii bugetelor locale. Tot mai multe administrații locale sunt amendate de comisarii de mediu, care le trasează și obligația să salubrizeze terenurile transformate în gropi de gunoi, să monteze indicatoare sau să încheie contracte cu operatori. Luna aceasta, ,,vânătoareaʺ a continuat în comunele Bărăști, Slătioara și Orlea, fie în urma sesizărilor făcute direct la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Olt, fie în urma unor imagini postate pe rețele de socializare.

Astfel, pentru deșeurile identificate în mai multe locații din comuna Bărăști, Garda de Mediu a aplicat primăriei o amendă de 15.000 lei. Aceeași sumă au de plătit și primăriile Slătioara- deșeuri depozitate necontrolat în zona “La Pârșani” și Orlea- zona străzii Pichetului.

Problemele administrațiilor locale în ceea ce privește depozitarea deșeurilor vor lua sfârșit o dată cu implementarea proiectului județean pe fonduri europene „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial – Mediu 2007 – 2013, cu o valoare  de peste 34 milioane de euro. Pe lângă depozitul ecologic de la Bălteni, investiția cuprinde  și o stație de sortare și o stație de tratare levigat, patru stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, 3722 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 de platforme de colectare a deșeurior reciclabile.