Un nou proiect inițiat de deputatul Stănescu devine lege: cel privind camerele agricole

264

Camera Deputaților, for decizinal, a adoptat legea prin care se va asigura reprezentarea la nivel național a tuturor fermierilor din România. Legea camerelor agricole 2020 a fost inițiată de către deputatul de Olt Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru agricultură.

,,Astăzi plenul Camerei Deputaților a acordat un vot pozitiv Proiectului de Lege privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (PL-x 183/2020), al cărui inițiator sunt. Doresc să le mulțumesc pe această cale celor 246 colegi parlamentari care au votat acest proiect, atât de necesar dezvoltării și profesionalizării agriculturii românești. Prin prezentul proiect am propus înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea camerelor pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a Camerei Agricole Naţionale, precum şi abrogarea Legii nr.283/2010.,, a anunțat deputatul Stănescu.

Legea camerelor agricole 2020 va trebuie să fie promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Noua lege vine să modifice legislația de până acum care, susține inițiatorul, ,, nu răspunde cerințelor de descentralizare, profesionalizare și autonomie a activităților din domeniu, neproducând până în acest moment efecte juridice. S-au constatat, în ultima perioadă, disfuncționalități privind organizarea și desfășurarea efectivă a proceselor și etapelor premergătoare înființării camerelor agricole la nivel județean. De asemenea, prin legislația existentă nu s-au putut asigura sursele financiare necesare primelor alegeri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În prezent, prin legea sus menționată, atribuțiile camerelor agricole nu sunt corelate cu atribuțiile ce decurg din statutul de instituție privată de interes public și cu prevederile din legislația Uniunii Europene în domeniu”.